Филаментите от въглеродни влакна използват малки влакна, които се вливат в основен материал, за да подобрят свойствата на този материал. Няколко популярни нишки могат да бъдат закупени с пълнеж от въглеродни влакна, включително PLA, PETG, найлон, ABS и поликарбонат. Тези влакна са изключително здрави и причиняват увеличаване на здравината и твърдостта на нишката. Това също така означава, че 3D отпечатаните части ще бъдат много по-леки и с по-стабилни размери, тъй като влакната ще помогнат за предотвратяване на свиването на частта, докато се охлажда. Настройките за печат, като температура на печат, скорост, адхезия на леглото и скорости на екструдиране, ще бъдат много подобни на нормалните настройки, използвани за основния материал, към който са добавени влакната (например, настройките на стоковия PLA биха били добра отправна точка за нишка от въглеродни влакна на основата на PLA). Въпреки това, поради добавените влакна, тези специални материали са по-склонни да се запушат и може да изискват специален хардуер, за да се избегне повреда на принтера.3dbgprint

Професионалисти
Повишена здравина и твърдост
Много добра стабилност на размерите
Лек
минуси.широкоформатен 3д принтер
Абразивен и изисква дюза от закалена стомана
Повишено изтичане по време на печат
Повишена крехкост на нишката
По-висока склонност към запушване
Хардуерни изисквания
Филаментите, пълни с въглеродни влакна, имат същите изисквания като базовите нишки, с които се влива. Хардуерните изисквания, изброени по-долу, са за PLA нажежаема жичка, напълнена с въглеродни влакна.3дбгпринт

легло
легло
Температура: 45-60 °C
Отопляемо легло по избор
Не се изисква заграждение

Повърхност за изграждане
Повърхност за изграждане
Бояджийска лента
PEI
Стъклена чиния.3д принтиране
Лепило

Екструдер
Екструдер
Температура: 200-230 °C
Изисква дюза от устойчива на износване закалена стомана

Охлаждане
Охлаждане
Необходим е вентилатор за охлаждане на част

Най-добри практики
Тези съвети ще ви помогнат да намалите шансовете за често срещани проблеми с 3D печат, свързани с нишки, пълни с въглеродни влакна, като запушване и износване на дюзата.

Професионални съвети
Дюзите с по-големи диаметри (0,5 мм или повече) са много по-малко вероятно да се запушат, тъй като влакната ще преминат през по-големия отвор на дюзата много по-лесно.
Ако изглежда, че дюзата се запушва веднага след отпечатване на първия слой или два, опитайте да увеличите височината на първия слой. Ако дюзата е твърде близо до леглото, това ще създаде повишено обратно налягане по време на отпечатването на тези слоеве, което може да доведе до натрупване на влакна и временно запушване на дюзата.
Започнете с пълнеж от въглеродни влакна
Има много уникални приложения за този специален материал. Събрахме няколко съвета по-долу, за да ви помогнем да започнете.

Общи приложения
R/C превозни средства
Функционални прототипи
Декоративни парчета
Леки реквизити
Примерни проекти
F16
Кола от Формула 1
Квадрокоптер
Маската на Дарт Реван
Популярни марки
Proto-Pasta, подсилен с въглеродни влакна PLA
Matterhackers NylonX
3DXTECH