Съществува ли идеална играчка? Ако е така, дървените играчки може би са най-близо до нея. Мария Монтесори е предпочитала „истинските“ играчки, изработени от естествени материали като дърво, защото те са здравословни, безопасни и вдъхновяващи за децата. Освен това те са красиви и издръжливи; някои от най-ранните играчки, открити някога, са били изработени от дърво.монтесори

Една обикновена, красиво изработена дървена играчка може да привлече интереса на детето, без да го претоварва, и да вдъхнови въображението му, без да го насочва.

Ето 8 причини да изберете дървени играчки:

Те помагат на децата да се съсредоточат

Бебе, легнало по гръб, гледащо нагоре към дървена играчка от Lovevery

На снимката: Дискове „ръка за ръка“ от комплекта за игра „Заклинателят

Проучванията показват, че средата за игра и учене с естествени елементи като дърво помага на децата да се концентрират, съсредоточат и дори успокоят повече от други видове пространства.магнитен конструктор

По-конкретно, действителното докосване на дървото физически успокоява децата, което означава, че играта с дървени играчки може да окаже неврологично въздействие върху детския мозък.  

Проучване от 2017 г., проведено от Националния институт по здравеопазване, установява, че „контактът с дървото предизвиква физиологична релаксация“. В епохата на свръхстимулация и постоянна намеса играчките, които насърчават по-тиха и по-продължителна среда за игра, могат да бъдат изключително полезни за малките деца и тяхното когнитивно развитие.malchugani

Повече употреби = по-малко играчки

По-малкото обикновено е повече, когато става въпрос за играчки за бебета и малки деца, които могат да бъдат претоварени от твърде голям избор. Минималистичните пространства в домовете и класните стаи на Монтесори и Валдорф показват тази философия в действие; те обикновено включват по-тесен избор от универсални дървени играчки с отворен край.

Проучване от 2018 г. предоставя на група малки деца две различни среди за игра – една с 16 играчки и една само с 4, и установява, че „измерено чрез продължителна игра и разнообразие на начините на игра, малките деца са имали по-високо качество на играта в условието с четири играчки в сравнение с условието с шестнадесет играчки“.

Децата по естествен начин създават по-близки връзки с предметите за игра – и се задълбочават в играта си – когато имат по-малък избор. Отвореният характер на дървените играчки позволява на децата да създават свои собствени начини на игра и да прекарват повече време с една играчка. 

Те насърчават творческата игра и учат на причина и следствие

Пазарът на играчки е пренаситен с мигащи светлини, ярки цветове, екрани и силни шумове. Подобни функции предлагат незабавно удовлетворение за малките деца, но също така са склонни да затварят възможностите за решаване на проблеми и въображаема игра.детски филми

Тъй като дървените играчки обикновено са по-прости, те също така подпомагат когнитивните етапи по начин, по който ярките играчки просто не могат. Около 9-месечна възраст например бебетата започват по-ясно да разбират причината и следствието: удрянето на блокче в земята предизвиква шум, а изпускането му го кара да се скрие от погледа. 

Дървените играчки, като например комплект блокчета или прост пъзел, дестилират тази концепция до нейната същност: „Когато правя нещо, то кара нещо друго да се случи като резултат.“

Дървените играчки също така предлагат красиво, осезаемо, отворено „празно платно“, което детето може да изследва със свое собствено темпо и при свои собствени условия. Допълнителните звънчета и свирки, които могат да направят другите играчки по-привлекателни, обикновено ограничават и насочват начина, по който децата играят с тях. детски филмчета

Те са спокойно въведение в реалния свят

Играчките в много отношения са въведение във функционирането на физическия свят: те са сред първите предмети, които децата докосват, с които си играят. Обикновените дървени играчки дават тихи и спокойни уроци по физика, причина и следствие, постоянство на предметите, творчество, решаване на проблеми и много други основополагащи теми.

Да, едно решително бебе или малко дете може да вдигне шум от всичко 🙃 , но дървените играчки обикновено са по-тихи и поддържат по-спокойна среда за игра, свободна от шума (да не говорим за светлините и движението) на много пластмасови играчки. 

Те вдъхновяват

На снимката: Дървени изделия от дървесина, които се използват за производство на изделия от дървесина: Комплектът блокчета

Дървените играчки са идеални за създаване на нови светове от нулата. Блоковете и другите дървени играчки могат да се превърнат във всичко, което детето иска, и могат да следват развитието на детето от проста символична игра до сложна игра с въображение.

 Практикуващите Монтесори (както и много други педагози и възпитатели) смятат, че простите, естествени материали често водят до по-смислено и трайно ангажиране.

Независимо дали децата строят град, катерят дървено автомобилче или правят влакова композиция, която се простира от стая до стая, те могат да използват собственото си развинтено въображение, за да строят, изобретяват, майсторят, измислят и създават.

Те запознават децата с математиката и физиката

Дървените блокчета са оригиналната STEM играчка, която изисква сръчност, координация между ръцете и очите и много прецизност на фината моторика, за да се подреждат и балансират. Те също така подпомагат важни умения за изучаване на математиката, като съчетаване на модели и разпознаване. 

Тъй като няма магнити или свързващи системи, които да държат блокчетата заключени заедно, децата трябва да се съсредоточат върху координацията на ръцете и очите си, за да сглобяват и балансират различните елементи. Децата научават ранни уроци по физика, когато кулата се срине след поставянето на шестото блокче на върха или когато топката се търкулне по рампа.

Те продължават

Малчуган седи и играе с дървена играчка от Lovevery

На снимката: Пъзел с щипци от комплекта за игра „Мислителят

Има причина дървените играчки да са най-често даряваните, предавани и наследявани. Те не са неразрушими, но са трайни – стига да се грижите за тях.

Монтесори насърчава малките деца да изследват играчките и предметите за игра по свой собствен начин; за бебетата и малките деца това може да включва многократно бърсане в устата, хвърляне и търкаляне. Това означава, че безопасността е важно съображение при избора на играчки: кои от тях ще издържат и ще останат безопасни с напредването на възрастта? Дървото е сред най-безопасните материали, които природата предлага за бебетата и децата. 

Те са красиви

Естетиката може и да не е на първо място в списъка с критерии за избор на играчка, но красотата има значение – особено когато избирате играчки, които ще издържат дълго. 

Независимо дали са боядисани, оцветени или оставени в естествен вид, дървените играчки, мебели, произведения на изкуството и други предмети обикновено са визуално привлекателни. 

Философията на Монтесори се отнася с голямо уважение към физическата красота: изчистените линии, привлекателните (но не прекалено ярки) цветове и прецизният ред насърчават спокойната учебна среда. Дървените играчки са естествено подходящи за тези пространства, тъй като често могат да се подреждат, почистват се лесно и са привлекателни за излагане.