Туризмът: обещаващ икономически сектор

Туризмът във Франция е на най-високо ниво с общо 89,4 милиона посетители през 2018 г. и цел от 100 милиона туристи за 2021 г. (която изглежда невъзможна заради пандемията от Ковида-19). Само в Париж през 2018 г. е имало над 40 млн. посетители, като 15 млн. са посетили най-популярната атракция – EuroDisney; 7 млн. са посетили Айфеловата кула, а 8 млн. туристи са посетили Лувъра. Не е изненадващо, че Франция е най-посещаваната страна в света, а през 2016 г. туристическата индустрия е допринесла със 198,3 млрд. евро за френската икономика и е създала 2,8 млн. работни места, както пряко, така и непряко.туристическа агенция

Франция има 37 обекта, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, и разполага с градове или обекти от висок културен интерес (на първо място Париж, но също така долината на Лоара, Тулуза, Страсбург, Бордо, Лион и други), плажове и морски курорти, ски курорти, както и селски райони, които мнозина харесват заради тяхната красота и спокойствие (зелен туризъм). Малките и живописни френски села с качествено наследство (като Collonges-la-Rouge, Locronan или Montsoreau) се популяризират чрез асоциацията Les Plus Beaux Villages de France (буквално „Най-красивите села на Франция“). Етикетът „Забележителни градини“ представлява списък на над двеста градини, класифицирани от Министерството на културата. Етикетът има за цел да защитава и популяризира забележителните градини и паркове.почивки 2024

Търсенето на туристически услуги ще продължи да се увеличава. Всъщност съществува значителен потенциал за допълнителни туристи, особено като се има предвид, че една трета от френските граждани не почиват, докато две трети от вътрешното туристическо търсене се дължи на местните жители.

Туризъм, който допринася за икономическото развитие на Франция

Основните разходи на туристите са за транспорт, настаняване и изхранване. Що се отнася до настаняването, през 2016 г. този сектор, заедно с ресторантьорството, генерира оборот от над 96 млрд. евро.

Така във Франция туристическият сектор има безспорно положително въздействие върху икономиката на страната, но както навсякъде, където туризмът се развива, към тези предимства се добавят и реални недостатъци и се появяват много предизвикателства и задачи, не само икономически, но и социални и екологични.