Къщичка за птици – Направи си сам

ноември 16, 2022

Птиците не се нуждаят от луксозен дизайн, когато избират място за гнездене и живот. Изграждането на къщичка за птици е прост проект за обработка на дърво, който можете да направите с малки деца през уикенда. Къщичка за птици тип „Направи си сам“ може да бъде направена от единична дъска и изисква само няколко инструмента за сглобяване. Научете как сами да построите къщичка за птици и направете нещо добро за тях. 

Необходими материали за къщичка за птици

  • Дъска от дърво;
  • Винтове;
  • Лепило
  • Пирони; 
  • Ръчен трион;
  • Бормашина; 
  • Свредло, съответстващо на подходящия размер на входния отвор.

Стъпки за изграждане на къщичка за птици

Стъпка 1. Изрежете дъската – Използвайки цялата ширина на 1-инчовата х 6-инчова дъска и я изрежете. По желание шлайфайте всички парчета до гладко.

Стъпка 2. Пробийте входния отвор за къщичката за птици – Пробийте дупка за входа с помощта на свредло. Преценете, какви птици искате да влизат във вашата къщички и след това пробийте дупка с подходящи размери. 

Стъпка 3. Пробийте предварително дупките – Пробийте пилотни отвори, за да предотвратите разцепването на дървото. В идеалния случай този отвор трябва да бъде поне толкова голям, колкото малкия диаметър на винта.

Стъпка 4. Сглобете страните и пода на къщичката за птици – Използвайте комбинация от лепило и винтове, за да прикрепите гърба към пода на къщичката за птици. Водоустойчиво лепило за дърво ще помогне да се удължи живота на къщичката за птици. Повторете този процес със страните и предната част на къщичката за птици. Съветваме ви да използвате подстригващи винтове. По-малката глава на винта е по-малко очевидна и помага да се предотврати разцепването на дървото. Ако предварително пробиете дупките, тези винтове ще се хлътнат добре, защото главата не е много по-голяма от пилотния отвор. Помислете за добавяне на костур към вашата къщичка за птици.

Стъпка 5. Сглобете покрива на къщичката за птици – Прикрепете двата панела на покрива заедно. Обърнете внимание, че ширината на един от горните панели на покрива е 3/4  по-малка от другия панел. Когато се закрепят заедно, това ще направи надвеса еднакъв от двете страни. Прикрепете покрива към къщичката за птици само с винтове. За да може по-късно да се отвори за почистване. Пробийте няколко 1/4″ дупки в пода за дренаж.

Стъпка 6. Боядисвайте или довършете къщичката си за птици – Съветваме ви да нанесете ленено масло. Това покритие помага да се подчертае зърното и помага да се направи дървото по-устойчиво на повреди.

Стъпка 7. Окачете или монтирайте вашата къщичка за птици – Монтирайте своята къщичка за птици и вижте коя птица ще влезе в новия си дом. Съобразете и височината при монтаж за различните птици. Вашата нова къщичка за птици трябва да ви доставя вълнение и подслон за много птички. 

Изграждането на къщичка за птици може да бъде забавен семеен проект. Освен това къщичката за птици ще ви помогне да насърчите кварталните птици да се преместят и да отглеждат семейства в задния ви двор. По този начин осигурява на вас и вашата градина естествен контрол на вредителите.


препоръчваме ви:

Направи си сам: домашна оранжерия

Как да удължим живота на спирачните дискове?

Игри за баща и син

Оставете коментар

Your email address will not be published.