Ден на бащата

ноември 18, 2022

Денят на бащата не е официален празник. През 2021 г. се честваше на 20 юни, а през 2022 г. ще се празнува на 19 юни. 

Защо празнуваме деня на бащата?

Денят на бащата празнува и почита мъжете, които са прегърнали основната роля на бащинството. На този ден ние също благодарим на бащите за жертвите, които правят, за прегръщането на отговорността да отгледат и отглеждат деца и за предаността към семейството си. 

Кога е денят на бащата?

През 2021 г. Денят на бащата се отпразнува в неделя, 20 юни. Това се случи в същия ден на лятното слънцестоене. През 2022 г., това ще е на 19 юни. Не всички държави спазват деня на една и съща дата. Докато Денят на бащата се празнува в Индия, САЩ и няколко други страни в третата неделя на 19-20 юни, други страни, включително Португалия, Испания, Хърватия и Италия, отбелязват Деня на бащата на 19 март. В Австралия, Нова Зеландия, Фиджи и Папуа Нова Гвинея Денят на бащата се празнува през месец септември.

Каква е историята на деня на бащата?

За разлика от Деня на майката, който има доста мрачен произход, Денят на бащата има сравнително леки корени – и всъщност е създаден от жена. Според историята през 1909 г. жена на име Сонора Смарт Дод, се опита да създаде официален еквивалент на Деня на майката за мъже родители. Тя обикаля местните фирми, за да събере подкрепа за идеята си, и на 19 юни 1910 г. щата Вашингтон празнува първия по рода си Ден на бащата. Въпреки, че събитието вдъхновява президента Удроу Уилсън и президента Калвин Кулидж да призоват американците да признаят деня за татковци по време на техните администрации, това все още не е официален празник. За съжаление ентусиазмът от честването не продължава дълго. През 20-те и 30-те години хората се опитват да премахнат Деня на майката и Деня на бащата и да ги заменят с „Ден на родителите“. Тогава, по време на Голямата депресия, търговците на дребно правят тласък да комерсиализират празника в опит да спечелят пари по време на тежки финансови времена. И когато започна Втората световна война, хората започват да използват Деня на бащата като начин да отдадат почит на американските войски. И накрая, няколко десетилетия по-късно, на 1 май 1972 г., президентът Ричард Никсън подписва Прокламация 4127, която обявява Деня на бащата за национален празник, с първото официално честване на 18 юни 1972 г. „Нека всеки американец направи този ден на бащата повод за подновяване на любовта и благодарността, които носим към нашите бащи, увеличавайки се и трайни през всичките години“, пише той в документа.

Дейности за деня на бащата

Ако търсите нещо лятно за правене в уикенда на Деня на бащата, изпробвайте една (или повече) от идеите по-долу.

Отидете на риболов – Много добра идеа е да отидете на риболов за Деня на бащата. По съвпадение Денят на бащата попада под „Най-добри дни за риболов“  тази година.

Направете си къмпинг – Разбира се, къмпингът е друга страхотна лятна дейност, свързана с татко – и върви добре с риболов. Денят на бащата е същият ден като лятното слънцестоене, което означава, че това ще бъде най-дългият ден в годината, що се отнася до светлата част на деня. Въпреки, че това може да съкрати времето ви за гледане на звезди, все пак това ще направи специален ден.

Направете скара – С официалното пристигане на лятото, няма извинение да не направите скара.

Бащите са важна част в живота на всеки един от нас. Затова, както деня на майката, трябва да почитаме и деня на бащата, защото те са изключителна важна фигура за всяко едно семейство.


препоръчваме ви:

Криптовалути – как започна всичко

Направи си сам – тапицерия

Ефективни стратегии за стартиране на бизнес

Оставете коментар

Your email address will not be published.